Bazı göz hastalıklarında kullanılan ilaçların göze doğrudan ve/veya daha yüksek dozda ulaşmasını sağlamak amacıyla göz çevresi ya da göz içine enjeksiyonlar yapılmaktadır.
İçindekiler
Göz Enjeksiyonları Ne Zaman Yapılır?
Üveit hastalarında gözdeki inflamasyon (yangı) kullanılan damla veya sistemik tedavilerle bastırılamadığında, dirençli makula (sarı nokta) ödemi ve göz sıvısı (vitreus) bulanıklığında yardımcı tedavi olarak enjeksiyon yapılabilir. Bazen de tek taraflı üveitlerde, sistemik olarak kortizon alması sakıncalı olan hastalarda, sistemik tedaviye intolerans olduğunda veya kullanılan ilaçlara bağlı ciddi yan etki geliştiğinde enjeksiyonlardan yararlanmak gerekebilmektedir.
Üveit hastalarında çoğunlukla steroid (kortizon) enjeksiyonları uygulanmaktadır. Ancak bazen anti-VEGF denilen ve anormal yeni damarların gelişimini engelleyen ilaçlar, enfeksiyon kaynaklı üveitlerde antibiyotik (bakterilere karşı), antiviral (virüslere karşı), antifungal (mantarlara karşı) ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Göz Enjeksiyonları Nasıl Yapılır?
Üveit hastalarında uzun etkili kortizonlu ilaçlar göz çevresindeki dokulara enjekte edilmektedir. Öncesinde damla ile göz uyuşturulmakta ve poliklinik / klinik koşullarında uygulanmaktadır. Farklı teknikler olmakla birlikte, kendi kliniğimizde uyguladığımız yöntem çoğunlukla “posterior subtenon” uygulamadır. Bu yöntemde hasta oturur vaziyetteyken gözün üst dış kısmına insülin enjektörü kullanılarak ilaç uygulaması yapılır. Dikkatli bir uygulama ile ilacın gözün arka kısmına gitmesi hedeflenir.
Kaynak: American Academy of Ophthalmology
Göz içine yapılan enjeksiyonlar (intravitreal enjeksiyonlar) ise steril ortamda yapılmalıdır. Çok küçük de olsa, enfeksiyon gelişim riskini önlemek için her türlü tedbir alınmalıdır. Üveit olan hastalarda gelişen bazı şiddetli tutulumlarda göz içine yerleştirilen kortizonlu implantlar yavaş yavaş salınım yaparak yaklaşık 4 ay süren bir ilaç konsantrasyonu sağlamaktadır. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığında anti-VEGF ilaçlar, diyabet ve damar tıkanıklığına bağlı gelişen makula ödeminde anti-VEGF ilaçlar ve/veya kortizon implantlar, uygulanmaktadır.
Göz Enjeksiyonlarının Riskleri Nelerdir?
Göz çevresi ve içerisine yapılan kortizonlu enjeksiyonların en önemli yan etkileri geçici göz içi basınç artışı ve katarakt gelişimidir. Göz içine yapılan enjeksiyonlarda nadir de olsa enfeksiyon (endoftalmi), göz içi kanama, retina yırtığı, göz merceğinin zarar görmesi gibi komplikasyonlar yaşanabilir.