Retina Yırtığı

Retina yırtığı, gözün en iç katmanı olan retinanın yırtılması durumudur. Gözün içerisinde gezinen lekeler görülebilir, ani ışık çakmaları ve görmede azalma gözlenebilir. Tedavi edilmediği zaman başka komplikasyonlara ve hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavisi gerekmektedir.

Retina Yırtığı Nedir?

Gözün iç kısmında yer alan, görüntüleri algılayan ve beyine ileten tabakaya retina denir. Retina hastalıkları arasında yer alan, gözdeki retina tabakasının yırtılması veya delinmesi sonucu gerçekleşen durumdur. Retina yırtığı, ciddi bir durumdur ve hemen tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi durumlara hatta körlüğe kadar gidebilen bir duruma yol açabilir.

Retina Yırtığı Belirtileri

Retina yırtığı belirtileri genellikle ani bir şekilde gelişir. Bazen de yavaş bir şekilde ve hasta farkında olmadan da ilerleyebilir. Erken teşhis ve tedavi, ciddi sorunların önüne geçerek hayati önem taşır. Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir göz doktoruna görünmeli ve hızlı bir şekilde tedavi planlamasına girmelisiniz.

  • Göz içerisinde siyah, kahverengi veya şeffaf noktalar, lekeler gibi yüzen cisimler görülmesi,
  • Ani ve parlak ışık çakmalarının göz önünde belirmesi,
  • Gözün yan veya alt kısımlarında görmenin azalması, gözün bir bölümünün görmemesi,
  • Gözün bir kısmında görme alanının kararması veya gölgeleme oluşması,
  • Görme alanında noktalar veya leke oluşması, retina yırtığı belirtilerindendir.

Retina Yırtığı Nedenleri

Retina yırtığı çeşitli sebeplerle oluşabilir. Gözün iç kısmında yer alan retinada aşağıdaki nedenler sonucunda yırtık meydana gelebilir.

  • Yaşlanma, retinanın esnekliğini azaltarak bazı bölgelerinin zayıflamasına ve zayıf bölgelerin yırtılmasına neden olabilir.
  • Göze alınacak herhangi bir darbe, kaza veya yaralanma yırtılmaya sebep olabilir.
  • Yüksek miyopi olan kişilerde yine gözde zayıflama sonucu yırtılma oluşabilir.
  • Bazı retina hastalıkları da gözün yapısal bütününü bozarak sorunlara neden olabilir.
  • Katarakt ameliyatı gibi göz içerisindeki cerrahiler bazen bu soruna yol açabilir.
  • Genetik yatkınlık da nedenler arasında yer alabilir.

Retina Yırtığı Tedavisi

Retina yırtığı tedavisi, yırtılmanın boyutuna, konumuna göre farklı şekillerde uygulanabilir. Yırtığın retina tabakasını tamamen ayırmasına fırsat vermeden düzeltilmesi ve retinanın tekrar yerine oturtulması amaçlanır. Ayrılmış olan retinanın yerine oturtulması cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir.

  • Vitrektomi: Retina ayrılması yani dekolmanının cerrahi tedavisinde uygulanan yöntemdir. Gözün içerisini dolduran şeffaf jel kıvamındaki vitreus maddesi cerrahi olarak çıkartılır ve yerine onun yerini tutacak ve retinayı tamponlayacak silikon, gaz, hava gibi maddeler enjekte edilir.
  • Lazer Tedavisi: Yırtığın etrafında lazer ışığı kullanılarak dokunun yakılması, yapıştırılması ve yırtık bölgesinin bağlanması amaçlanır. Retinanın tamamen ayrılmasının önüne geçilir.
  • Skleral Çöktürme Ameliyat: Retinanın altında bulunan sklera yani gözün beyaz kısmının üzerine bir bandaj veya halka yerleştirilir. Yırtığın olduğu bölgeye retinanın itilmesini ve yerine oturmasını sağlar. Bu şekilde göze dışarıdan baskı uygulanarak, retinanın rahatlaması sağlanabilir.

Retina Yırtığı Lazer Tedavisi

Retina yırtığında lazer tedavisi ile gözdeki yırtık olan bölümün etrafındaki retinal dokunun sertleştirilmesi ve yırtığın kapatılması amaçlanır. Genelde yırtığın boyutunun küçük ve retina tabakalarının ayrılmadığı durumlarda uygulanır. Tabakanın tamamen ayrılmadan tedavi edilmesi amaçlanır.

Lazer ile retina yırtığı tedavisi ağrısız ve hızlı gerçekleşen bir işlemdir. Öncelikle doktor göz bebeğini genişletmek için bir damla kullanır, lazer ışığının retina üzerinde daha iyi odaklanması sağlanır. İşlem sırasında ağrı olmaması için göze anestezi damlaları damlatılır. Yırtığın etrafındaki retinal dokuya düşük enerjili lazer ışığı uygulanır. Bu sayede doku sertleşir ve yırtık kapanır. İşlem sonrasında gözde hafif kızarıklık, hassasiyet olabilir.

retina-yirtigi-belirtileri

retina-yirtigi-tedavisi

Retina Yırtığı Nasıl Önlenir?

Retina yırtığını önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle düzenli olarak göz muayenesi yaptırılmalıdır. Yüksek derecede miyop olanlar özellikle risk altında olduğu için göz sağlığı konusunda daha dikkatli olmalıdırlar. Tehlikeli sporlar ile uğraşan kişiler, gözlerine darbe almamak için koruyucu gözlük kullanmalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenebilir, dengeli beslenerek, sigara içmeyerek yine bu riskten korunulabilir. Göz üzerinde etkili olabilecek şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı düzenli kontrol altında tutulmalıdır.

Retina Yırtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Retina yırtığı tanısı için öncelikle bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Gözdeki problemi belirleyebilmek için tam bir göz muayenesi yapılır. Göz arkasının muayenesini sağlayan lensler kullanılarak retina detaylı olarak değerlendirilir. Yırtığın yeri ve boyutu bu şekilde tespit edilebilir.

Retina yırtığının olası etkilerinin belirlenmesi için görme alanı testleri yapılabilir. Optik koherens tomografi gibi görüntüleme testleri de retina yırtığının boyutunu ve durumunu daha ayrıntılı olarak görüntülemeye yardımcı olur. Doktorunuz sizin şikayetlerinizi de değerlendirir.

Retina Yırtığı Ameliyatı

Retina yırtığı ameliyatı, yırtığın boyutuna ve konumuna göre farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Ameliyatın temel amacı yırtığın, retina tamamen ayrılmadan tedavi edilmesidir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılır. En eski yöntemlerden birisi dıştan çökertme yöntemi olarak da bilinen skleral çökertme ameliyatıdır. Yırtığın olduğu yere denk gelecek şekilde sert bir parça konularak çökertme uygulanır ve dıştan yapılan bu uygulama sayesinde yırtık kapatılır.

Günümüzde en sık uygulanan yöntem vitrektomi ameliyatıdır. Özellikle yırtık çok sayıda ise, çok büyükse, göz içine kanama, çekinti yapan zar oluşumu gibi eşlik eden durumlar varsa, yırtık muayene ile tespit edilemiyorsa vitrektomi yöntemi tercih edilir. Gözün içerisinden uygulanan bu yöntemle gözün içerisindeki sıvı temizlenir. Retina altında biriken sıvı da alınır ve yırtıklar cerrahi yöntemle kapatılır. Sonrasında lazer tedavisi uygulanır. Lazer ile yırtılan bölgenin yapıştırılması amaçlanır. Sonrasında göz içine tampon görevi görecek bir madde verilerek retinaya baskı uygulanır ve ayrılmasına engel olunur. Bu madde silikon, gaz ya da yağ şeklinde olabilir.

Retina Yırtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Retina yırtığı ameliyatının süresi hastanın durumuna göre değişebilir. Daha ufak yırtıklar kısa sürede tedavi edilebilirken daha karmaşık ve büyük, fazlaca olan yırtıklar daha uzun sürede tedavi edilebilir. Sadece lazer ile tedavi edilebilecekse genellikle 10-15 dakika sürer. Cerrahi işlemin uygulanacağı durumlarda ise tedavi 1-2 saat arasında sürebilir.

Retina Yırtığı Sonrası

Retina yırtığı erken teşhis ve tedavi gerektiren bir durumdur. Bu yırtık herkeste aynı şekilde olmayabilir. Bazen küçük bir şekilde bazen de birden fazla ve büyük şekilde görülebilir. Ciddi sorunlara neden olabileceği için belirtilerinden herhangi biri bile fark edildiği zaman mutlaka göz doktoruna gidilmeli ve muayene olunmalıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi yapılan hastalar başarılı bir sonuç alabilirler. Tedavi genellikle başarılı geçer ve kalıcı görme kaybını önlemeye yardımcı olur.

Retina Yırtığı Komplikasyonları

Retina yırtığı, tedavi edilmediği zaman veya uygun yöntem uygulanmayıp başarısız olunduğu zaman ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İyi tedavi edilmeyen yırtık nedeniyle retina tabakası tamamen ayrılabilir. Bu duruma retinal dekolmanı (ayrılması) adı verilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Retinanın yerine oturması sağlanamaz ise görme kaybı meydana gelebilir.

Retinanın merkezine yakın bölgede yani maküla bölgesinde bir yırtık veya delik meydana gelirse görme üzerinde ciddi etkilere yol açabilir ve kalıcı olarak merkezi görme kaybı gelişebilir. Bazen de retina yırtığı sonrasında kanama gelişebilir ve retinanın altına sızabilir. Sık görülmese bile enfeksiyon veya iltihap oluşumu meydana gelebilir. Gözde ağrı, kızarıklık ve görme değişiklikleri oluşabilir. Bazı vakalarda da göz içi basınç artışı gelişebilir.

Retina Yırtığı Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Retina yırtığı beraberinde başka durumlara da neden olabilir. Tedavi edildiği zaman olumlu sonuçlar alınır. Ancak tedavisi gecikir, tedavi edilmez veya başarılı bir tedavi gerçekleşmez ise farklı göz hastalıkları ortaya çıkabilir.

  • Retina Dekolmanı: Yırtığın tedavi edilmediği zaman retina tabakasının ayrılması durumuna denir.
  • Maküler Yırtık: Retina merkezinde oluşan yırtıktır.
  • Subretinal Neovaskülarizasyon: Retina yırtığı sonrası yeni kan damarlarının oluşması ve retinanın altına sıvı sızmasıdır.
  • Epiretinal Membran: Yırtık sonrası gözün içinde, retina üzerine yapışan zarların oluşmasıdır.
  • Katarakt: Gözün doğal lensinin bulanıklaşması durumudur.

Retina Ameliyatı Ücreti

Retina ameliyatı fiyatları, gözün durumuna ve yapılacak işleme göre değişmektedir. Hastada görülen yırtılmanın boyutu, ameliyatın süresini ve karmaşıklığını belirler. Buna göre de ameliyatta kullanılacak yöntemler ve teknikler de farklılaşır, ücret de değişmektedir. Retina ameliyatı ücreti hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Göz retinası yırtılırsa ne olur?

Göz retinası yırtılırsa; değişe derecelerde görme kaybı, hatta kalıcı körlük gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Retina yırtığı düzelir mi?

Retina yırtığı tedavi edildiği zaman olumlu sonuçlar elde edilebilir. Ancak tedavi edilmezse görme kaybı ile sonuçlanma ihtimali çok yüksektir.

Retina yırtılması kaç günde iyileşir?

Eğer sadece yırtık varsa yırtığın etrafı lazer ile çevrilir ve hapsedilir. Bu işlem sonrasında hemen günlük hayata dönülebilir. Ama yırtığa retina dekolmanı, yani retinanın yerinden ayrılması da eşlik ediyorsa, tedavisi cerrahidir. Bu durumda ameliyat sonrasında genellikle 15 gün içerisinde günlük hayata dönülebilir.

Retina yırtığı ağrı yapar mı?

Retina yırtığı belirtileri arasında ağrı bulunmaz, ışık çakmaları, uçuşmalar, görme alanı kaybı ve değişen derecelerde görme kaybı olur ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Retina yırtılması kaç yaşında olur?

Retina yırtılması her yaşta görülebilir. İlerleyen yaşta katmanların zayıflamasına bağlı da yırtılma yaşanabilir.

Retina yırtılması kimlerde olur?

Retina yırtılması herkeste görülebilir. Ancak darbe almak önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca, gözün normalden ince olduğu miyoplar, gözde diyabet, üveit gibi diğer hastalıkların olduğu hastalar risk altındadırlar.

retina-hastaliklari-nedir

Retina Hastalıkları

Retina, vücudun aynası gibidir ve birçok sistemik hastalığın tanısı ilk olarak retina…

Devamını Oku