Üveit ve Diğer Hastalıklarla İlişkisi

Üveit, gözün damarlardan en zengin dokusu olan uveanın iltihaplanması sonucu gelişen bir hastalıktır ve hangi evrede olursa olsun derhal tedavi edilmesi gerekir. Üveit hastalığına neden olan birçok diğer hastalık mevcuttur. Ülkemizde üveitin en sık sistemik hastalık sebebi Behçet hastalığıdır. Ankilozan Spondilit, Sarkoidoz, Vogt Koyanagi Harada, Crohn hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) gibi diğer hastalıklar da gözde üveit oluşumuna neden olabilir.

Üveite neden olan hastalıklar içinde enfeksiyon hastalıkları da vardır. Toksoplazma, Tüberküloz, Herpes (uçuk virüsü), Sifiliz, Kedi Tırmığı Hastalığı, Brusella bunların başlıcalarıdır.

Üveitin nedenleri ve tedavisi oldukça çeşitlidir. Dolayısıyla, tedavinin başarılı olması için doğru teşhisin konulması ve uygun tedavinin uygulanması gerekir. Bu nedenle, herhangi bir göz sorunu olduğunda, bir göz doktoruna başvurmak ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak önemlidir.

Üveit Başka Hangi Hastalıklarla İlişkilendirilir?

Üveit birçok hastalıkla ilişkilidir. Bu hastalıklar üveit oluşumuna neden olabildiği için bazen ilk bulgusunu gözde üveit olarak verebilir ve hastalığın tanısı göz tutulumu sayesinde konabilir.

Behçet hastalığı, kan damarlarını etkileyen bir otoimmün hastalıktır ve gözde üveit, retina damar tıkanıklığı ve optik sinir inflamasyonu gibi sorunlara neden olabilir.

Ankilozan spondilit, reaktif artrit ve psöriatik artrit gibi spondiloartropatiler, gözde inflamasyona neden olabilen otoimmün hastalıklardır ve üveit gelişimine yol açabilirler. Genellikle şiddetli, ağrılı üveit atakları ile karşımıza çıkarlar.

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin eklemlerdeki dokulara saldırması sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit, gözde sklerit ve üveit gelişimine yol açabilir.

Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, gözde inflamasyona neden olabilir ve üveit gelişimine yol açabilir.

Sarkoidoz, vücuttaki lenf düğümlerinde ve akciğerlerde granülom adı verilen küçük şişliklerin oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Gözde de granülomlar oluşabilir ve bu durum, üveit gelişimine yol açabilir.

Toksoplazmozis, parazitik bir enfeksiyon hastalığıdır ve gözlerde enfeksiyöz üveit gelişimine neden olabilir.

Tüberküloz akciğerler ve göz, cilt, lenf bezleri gibi birçok organ ve dokuyu tutabilen granülomlarla karakterize bir enfeksiyondur. Gözde üveit nedeni olabilir. Bu üveit her zaman akciğer tutulumuna eşlik etmez, doğrudan göz tüberkülozu şeklinde de görülebilir.

Bu hastalıkların birçoğu, gözde inflamasyona neden olarak üveit gelişimine yol açabilir. Bu nedenle, bu hastalıklara sahip olan kişilerin gözlerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve olası üveit belirtileri açısından izlenmeleri önerilir.

Üveitin Nedeni Ve Tedavisi İle İlgili Diğer Hastalıklar

Üveitin nedenleri ve tedavisi ile ilgili diğer hastalıklar önem taşır. Çünkü üveitin tedavisi, hastalığın neden ortaya çıktığıyla bağlantılıdır. Üveit, birçok nedeni olabilen bir hastalıktır ve tedavi yöntemi nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazı üveit nedenleri arasında enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, travma, ilaç reaksiyonları ve kanser tedavisi bulunabilir. Bazı durumlarda üveit nedeni belirlenemeyebilir buna da idiyopatik üveit denir.

Üveitin tedavisi, nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, enfeksiyöz üveitlerde antiviral veya antibiyotik tedavisi, otoimmün hastalıklarda ise immünmodülatör ilaçlar kullanılabilir. Steroidler birçok üveit türü için kullanılır ve inflamasyonu azaltarak gözün içindeki dokuları korur. Ancak enfeksiyon kaynaklı üveitlerde tek başına kullanılmaları göz kaybına kadar varan kötü sonuçlara yol açabilir.

Üveit tedavisi, göz içine steroid enjeksiyonu veya cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu tedaviler genellikle gözdeki inflamasyonun kontrol altına alınması ve gözün hasar görmesini önlemek için uygulanır. Ancak, enfeksiyon kaynaklı bir üveite yapılacak steroid enjeksiyonu geri dönüşsüz görme kaybı ile sonuçlanabilir. Onun için steroid enjeksiyonu uygulamasının gerekliliği hem göz hekimi hem de hasta tarafından iyi değerlendirmelidir.

Üveit tedavisi sadece mevcut atağın tedavisini içermemelidir. Esas amaç üveitin tekrarını da önlemektir. Üveitin bazı nedenleri hastalığın tekrarlamasını önlemek için özel ve uzun süreli bir tedavi gerektirebilir.

Tedavi sırasında, hastanın gözlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi de çok önemlidir.

Behçet Hastalığı, Crohn Hastalığı, Sarkoidoz

Behçet hastalığı, vasküler bir hastalıktır ve vücutta birçok belirtilere neden olabilir. En sık görülen semptomlar arasında ağız ülserleri, genital ülserler, deri lezyonları ve göz problemleri bulunur. Göz tutulumu retinal damarların etkilendiği üveit ile karakterizedir ve hastalığın en önemli tutulumları arasındadır.

Üveit, gözde iltihaplanmayla karakterize bir hastalıktır. Behçet hastalığına bağlı üveit, genellikle diğer nedenlerle oluşan üveitlerden farklıdır. Behçet hastalığının neden olduğu üveit, görme kaybına neden olabilir. Bu yüzden erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Göz doktoru ile düzenli kontroller yaptırmak, görme kaybını önlemek için önemlidir.

Crohn hastalığı, bağırsaklar ve sindirim sistemi boyunca iltihaplanma ile karakterize kronik bir hastalıktır. Crohn hastalığı, gözlerdeki üveit dahil olmak üzere diğer organlarda da inflamasyona neden olabilir. Crohn hastalığı tedavisi üveitin tedavisine de destek sağlar. Crohn hastalığına sahip olan birey, göz muayenelerini aksatmadan düzenli olarak yaptırmalıdır.

Sarkoidoz, kronik bir hastalıktır ve genellikle akciğerlerde ve lenf bezlerinde iltihaplanmaya neden olur. Ancak, sarkoidoz diğer organlarda da iltihaplanmaya neden olabilir, bunlardan biri de gözlerdir. Sarkoidoz gözlerde üveite neden olabileceği için bu hastalıkla baş eden kişilerin gözlerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve tedavi almaları önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklarda-uveit

Çocuklarda Üveit

Çocuklarda üveit erişkinlere göre daha az sıklıkta görülmektedir. Ancak, çocuklardaki…

Devamını Oku
uveit-cesitleri-ve-siniflandirilmasi

Üveit Çeşitleri ve Sınıflandırılması

Üveit, gözün orta tabakasındaki yani üveadaki iltihaplanmadır ve göz sağlığını ciddi …

Devamını Oku
uveit-hastalarinda-katarakt-cerrahisi

Üveit Hastalarında Katarakt Cerrahisi

Üveit hastalarında katarakt sık gördüğümüz bir komplikasyondur. Hem kontrolsüz inflam…

Devamını Oku